Utolsó kommentek

Viva la Forradalom

2008.07.29. 14:16 ReklámFüggő

Címkék: sport sztárok

Mára egy klasszikus Nike reklám jutott, még a "Just do it" előtti időkből (ezután volt a szlogen első éles bevetése egy reklámkampányban). A reklám 87-ben jelent meg, és igencsak nagy botrányt kavart. A felzúdulást a reklám alatt hallható zene okozta. Nem arra kell gondolni, hogy az embereknek ne tetszett volna a Beatles "Revolution" (Forradalom) című dala, hanem épp az nem tetszett a rajongóknak, hogy szeretett együttesük muzsikája reklámcélokat szolgál. Ez volt egyébként az első (és sokáig egyetlen) Beatles nóta, mely reklámzeneként szolgált.

Tehát felzúdult a közönség, ami ugyan a Nike-ot nem különösebben zavarta volna (ahogy szokták mondani a negatív reklám is reklám, sőt olykor még hatásosabb is), de minden bizonnyal ez spanolta fel a Beatles tagjait is, hogy jogi útra tereljék az ügyet. Tehették ezt, mivel az ő saját cégüktől (az Apple Records-tól) nem kért engedélyt a Nike (és persze nem is fizetett az Apple-nek), persze azért nem, mert a Beatles dalok, lemezek terjesztési joga a Capitol-E.M.I. Records-é volt, akiktől a zenét megvette a Nike, egész pontosan 250 ezer dollárért.

Így jogi ügy lett a dologból, ahol mind a Nike-t, mind a Capitol-E.M.I.-t elmarasztalták, és kártérítés fizetését követelték tőlük. Illetve határozat született, hogy Beatles dal nem használható üzleti célokra (azóta persze ez változott).Érdekes, hogy amíg ment a tárgyalássorozat, a Nike nem állította le a 7 millió dolláros reklámkampányát, amit egészen 1988 végéig adtak a TV adók.

 

süti beállítások módosítása