Utolsó kommentek

Az embert lásd, ne a fogyatékosságot

2008.03.12. 11:20 ReklámFüggő

Címkék: leo burnett nonprofit tv spot

Fura mikor az emberek meglátnak egy fogyatékkal élő személyt, mintha egy idegen lényre tekintenének. Nem látják meg benne az embert, hanem csupán a fogyatékosságot. Pedig nekik is ugyanúgy vannak érzéseik, ők is ugyanazokat a dolgokat szeretik, mint mindenki más.
Erre a gondolatra épít az alábbi reklám is, mely a Scope fogyatékkal élőkön segítő non-profit intézet megbízásából készült. A reklámban egy tolószékben ülő srácot látunk, aki alig érthetően kiabál. Legalábbis ezt látják az emberek a vasúti megállóban. A lány szeméből sokmindent kiolvashatunk: ugyan sajnálja a srácot, de voltaképp idegesíti is a "zaj", amit a srác csinál. Mintha még az is eszébe jutna, hogy odalökje a vonat elé. Némileg erre utal a reklám címe is ("Stop the noise" azaz "Vess véget a zajnak"), mely nem más, mint a Radiohead egyik dalának kezdete, amit a srác is énekel. Mert voltaképp ezt csinálja, csak énekli a kedvenc zenekarának egyik számát.
Tehát én is azt tanácsolom, amit a reklám: "Az embert lásd, ne a fogyatékosságot".


 

 

Szöveg:

Nyugi. Ő is csak egy Radiohead rajongó.
Az embert lásd, ne a fogyatékosságot.

Scope. A fogyatékosság egy lehetőség.



Némi infó:

Hirdető: Scope
Hirdetés megjelenése: 2005 július
Reklámügynökség: Leo Burnett
Production Company: Exit Films
Director: Garth Davis
Zene: Radiohead - Paranoid Android
Forgatási helyszín: Box Hill Station (Melbourne)

A színész a tolószékben a Scope egyik ügyfele, tehát valóban fogyatékos. A Swinbourne TAFE suliban diplomázott, mint író és szerkesztő.

süti beállítások módosítása